Openingstijden:
Elke zaterdag
Molen: 13.00 – 17.00 uur
Bakhuisje: 10.00 – 15.30 uur
Rondleidingen in de molen:
Twan van den Broek, telefoon 0486-412163
Tot nader bericht kunt u zich niet meer aanmelden als vrijwilliger voor het bakhuisje. Indien u belangstelling heeft verzoeken wij u uw enthousiasme te bewaren tot februari 2025 en dan contact met ons op te nemen. |
Cursus broodbakken; alle info hierover op maakjebrood.nl of bel met Paul 06 5125 6473
Contact met brouwerij Wilskracht in het Bastion? Mailen of bellen naar Wilskracht@stadsbrouwerijravenstein.nl of 06 55708153. Voor openingstijden van ons streekproductenwinkeltje en activiteiten in de brouwerij verwijzen wij u naar www.stadbrouwerijravenstein.nl
Plaatsen monumentale schakelkast.
Op donderdag 14 december is onder grote belangstelling een schakelkast geplaatst aan de achterzijde van het
bastion bij de molen. Niet zomaar een schakelkast. Het is 1 van de 2 schakelkasten in de gemeente Oss, die een monumentale status hebben. Deze kast stond bij de St-Luciakerk, maar moest plaatsmaken voor een ander systeem. De Heemkundekring heeft dit monument "gered" van het oud-ijzer, het is schoongemaakt door de Bresser en nu dus hier geplaatst. Om er ook in de toekomst voor te zorgen, dat het Monument goed verzorgd wordt is er een overeenkomst getekend tussen Stichting de Ravensteinse Molen en de Heemkundekring Land van Ravenstein.
Vrijwilligers bedankdag 2023
Op zondag 24 september kwamen (bijna) alle vrijwilligers van onze molen in het Proeflokaal van Wilskracht bij elkaar, waar zij door de voorzitter, Sjaak Peters, bedankt werden voor hun inzet in het afgelopen jaar. De middag begon met een turbulent spel genaamd "Rollercoaster games". En dat was het. De aanwezigen waren nog niet klaar met het herkennen van stukken van logo's of er moest al een blokkentoren gebouwd worden, gevolgd door een springwedstrijd of een muziekfragmententoets. Een van de onderdelen was: met gestrekte arm een gewicht vasthouden. Eerst waren de dames aan de beurt en daarna de heren (zie bijgaande foto). Frans Bos lijkt geholpen te worden door meesterbakker Paul .
"Onze 5 sterkste vrijwilligers"
Op deze bedank-middag werd ook afscheid genomen van Toon van Houdt. Toon was sinds de bouw van het bakhuisje betrokken bij de bakkerij. Hij heeft fantastisch lekkere producten uit de oven weten te toveren o.a. een mooi bol. Deze zal voortaan verkocht worden als de "Toon van Houdt bol". De voorzitter sprak zijn dank uit naar Toon en zijn vrouw en hij kreeg niet alleen de naam van de nieuwe bol te horen, maar ook een mooi boeket en een cadeau pakket uit onze winkel.
Toon (l) ontvangt uit handen van Sjaak Peters een streekproducten-pakket.
Bakworkshops en -cursussen:
Vanaf 1 januari 2025 worden er geen bak-cursussen meer gegeven in de molen.
Wat moet je doen als je toch wilt bakken? Kijk op de website van maakjebrood.nl of bel met 06 512 56 473
Maasoever Molen Fietsroute:
De Molen is ook onderdeel van de Maasoever Molen fietsroute. De fietsroute inclusief een boekje met alle wetenswaardigheden is beschikbaar in het winkeltje.
De Maasoever Molen Fietsroute is een aanvulling op de vele fietsmogelijkheden die in deze streek aangeboden worden. Met deze route wordt naast het mooie rivieren landschap, historische stadjes en monumentale panden een speciaal aspect onder de aandacht gebracht, namelijk de molens in het Maasland gebied, zowel aan de Brabantse als de Gelderse zijde van de Maas.
In het gebied staan verschillende type molens, zoals de stellingmolen, de standerdmolen en een speciale molen: de rosmolen. Elke molen heeft zijn eigen functie; de meest voorkomende is die van korenmolen, maar er is ook een “looimolen” voor het malen van eikenschors, of een karnmolen voor de zuivelbereiding. Eén molen heeft zich specifiek toegelegd op het malen van speltgraan, een oer graan dat de laatste jaren is herontdekt vanwege de goede eigenschappen voor de gezondheid. Er worden streekeigen producten van gemaakt zoals bakkersmeel, pannenkoekenmeel, speltbloem, spelt-bier en spelt-jenever. De eerste 3 producten worden ook in het winkeltje van de molen verkocht.
De fietstocht heeft echter nog veel meer te bieden. Het gebied is rijk aan vele monumentale gebouwen: zo is in de route opgenomen een prachtig en indrukwekkend kasteel in Hernen, een kasteelruïne in Batenburg en diverse kerken van Romaanse tot Barok stijl; ieder oeverwal dorp heeft wel een dergelijke kerk. Bijzonder is verder het stoomgemaal “De Tuut” in Appeltern. Verder zijn zeker vermeldenswaardig een 3 tal Maasstadjes met van oudsher stadrechten, vanwege hun historische betekenis, hun middeleeuwse stratenpatroon, karakteristieke bebouwing en hun vestingwerken patroon. In de 70er jaren is daarom ook door de toenmalige Minister van Cultuur aan Ravenstein, Batenburg en Megen het predicaat `Beschermd Stadsgezicht` toegekend. Landschappelijk heeft de tocht de fietser ook veel bieden: kronkelige dijken, boeiende rivieren, waterpartijen met hun eigen Flora en Fauna. Kortom, de Maasoever Molenfietsroute is een ontdekkingstocht door het prachtige Maasoever gebied waar de stilte weldadig aandoet!