Openingstijden:
Elke zaterdag
Molen: 13.00 – 17.00 uur
Bakhuisje: 10.00 – 15.30 uur
Voor rondleiding IN DE MOLEN en reservering buiten openingstijden:
Twan van den Broek, telefoon 0486-412163
Voor openingstijden van ons streekproductenwinkeltje en activiteiten in de brouwerij verwijzen wij u naar www.stadbrouwerijravenstein.nl
OPEN MONUMENTEN DAGEN RAVENSTEIN 2023
Ravenstein leeft ... op film in de 60-er jaren.
Ravenstein leeft … op film in de 60-er jaren. Tijdens de “Open Monumenten Dag” op 9 september worden in VidiReo 2 films vertoond, die in 1957 en in 1968 gemaakt zijn over het dagelijks leven in Ravenstein. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is gefilmd: jongens op het speelplein van de Jozefschool en de meisjes op dat van de Mariaschool, een optocht waar alle verenigingen aan deelnemen, een EHBO en een brandweeroefening, ambtenaren aan het werk, bewoners voor hun huizen, enz. Mogelijk dat u zichzelf terugziet of medebewoners herkent. In de collage hiernaast ziet u enkele “acteurs” uit die films. De leden van de werkgroep Beeldarchivering noteren de namen van geportretteerden, zodat ook dit “Levend erfgoed” bewaard blijft voor ons nageslacht.
Waar?: VidiReo Tijden? “Ravenstein in 1957”: 11.30 en 13.30 uur “Ravenstein in 1968”:12.30 en 14.30 uur
Ravenstein leeft … met industrie in de 60-er jaren.
In Ravenstein was in de jaren na de 2e wereldoorlog volop bedrijvigheid (en werkgelegenheid) in diverse fabrieken: onder andere meubelfabriek Salet, de Ravo schoenfabriek, van Wijk en Boerma (waterzuiveringsinstallaties), Meulemans mengvoeders, enz. Aan de Stationssingel stond ooit de melkfabriek. Later werden hier Ravensteinse vrachtwagens gebouwd, Een uniek exemplaar van deze HoGra staat op 9 september bij de oude Boerenbond. Daarna zat er het distributiecentrum van Trabant. En van 1970 tot ca 1990 kwamen alle BMW’s via Ravenstein Nederland binnen. Veel Ravensteiners hebben in een van deze fabrieken gewerkt en de BMW Klassiek Autoclub Nederland ondersteunt deze Open Monumentendag door met minstens 20 BMW’s uit de periode 1970-1990 naar Ravenstein te komen. Bezoekers kunnen de wagens bekijken en … met oud-werknemers van BMW in gesprek gaan.
Waar?: Het parkeerterrein van de Heus aan de Maasdijk. Tijd?: 11.00 tot 17.00 uur
Ravenstein leeft … in het straatbeeld van de 60-er jaren.
Sinds Ravenstein stadsrechten kreeg (ca. 1360) is er veel gebouwd. De eerste huizen waren van hout en na enkele (stads)branden ging men over op steen.
Aan het eind van de vorige eeuw was er veel bedrijvigheid in het stadje. In bijna elk huis was een café, winkel of bedrijfje gevestigd.
Tijdens de Open Monumentendag op 9 september staan er posters in het stadje, op plaatsen die soms ingrijpend veranderd zijn. Kom die dag eens een kijkje nemen in ons mooie stadje. Veel winkels en ateliers zijn die dag geopend en vakmensen geven een inkijk in hun ambacht. De leden van het Kunst en Ambachtsgilde Ravenstein zetten de deuren van hun winkels en ateliers open en u kunt op de onderstaande adressen hun vakmanschap ervaren: Heleen Nachtegaal - meubelstoffeerster (Marktstraat 12), Noa -chocolatier- en Joost Vlemmix - juwelier (Marktstraat 32), Rick Duijs – fijnschilder (Middelstraat 13), Rob Pluijm – fotografie (Wijnhuis Exposeert in wijnhuis Lodewijk Napoleon, Marktstraat15), Maartje Ampts - taxidermist (Nieuwstraat 34), Geertje Hoogenboom – kunstenaar en Lotte Lemmers (Marktstraat 29), Stadsbrouwerij Wilskracht (Bastion van de Molen), Joost Vlemmix, Alex van der Heijden en Anne Sey exposeren in VidiReo ( van Kesselplaats 2), Michiel Beerens – molenaar (In de molen), Roland Lemmers – klokkenmaker (Lombardstraat 4).
Waar? Centrum, VidiReo en diverse ateliers
Tijd? 11.00 tot 17.00 uur
Ravenstein leeft … aan het water in de 60-er jaren
De ligging van Ravenstein aan de Maas heeft het stadje in vroeger jaren niet alleen voorspoed gebracht. Voor veel werknemers was de mengvoederfabriek van Meulemans (aan de Maas) hun bron van inkomsten. De veerpont “Jeanne” was, tot de komst van de A50, een belangrijke verbinding tussen Brabant en Gelderland. Tijdens de Open Monumentendag op 9 september komt de haven een beetje tot leven. Een levend voorbeeld is de Lemsteraak “De Bever” Deze Lemsteraak is een traditioneel zeilschip wat oorspronkelijk gebouwd was voor de Waddenzee en de Zuiderzee. Er werd vooral mee op haring gevist en gebruikt voor transport van vis. Men kwam erachter dat de Lemsteraak prima geschikt was als plezierjacht. De bun verdween en daarvoor in de plaats kwam een kajuit, vaak met houtsnijwerk en ging men er mee wedstrijdzeilen. Deze lemsteraak maar ook andere platbodems kunt u bezichtigen in de Jachthaven van Windkracht 13. Er is muziek van de trekharmonica, er zijn visserij ambachten te zien: netten boeten en er wordt poon gebakken.
Waar?: Jachthaven Ravenstein.
Tijd?: 11.00 tot 17.00 uur
PROGRAMMA OPEN MONUMENTEN DAG 9 SEPTEMBER 2023
Bakworkshops en -cursussen:
Wil je zelf brood leren bakken op ambachtelijke wijze zoals dat gebeurt in ons bakhuis, volg dan één van de cursussen of workshops. Deze worden, naar wens op maat, georganiseerd in en rondom het bakhuisje van de molen. Individueel of voor groepen tot acht personen. Diverse thema’s: van Speltbrood bakken tot desem-, gevuld- of stokbrood. Ook leuk voor feesten, bedrijfsuitjes, of als aanvulling op een “heisessie”.
Meer weten? Kijk op de website van maakjebrood.nl of kom op zaterdag langs in het “Bakhuys” van de molen
of bel met 06 512 56 473
Maasoever Molen Fietsroute:
De Molen is ook onderdeel van de Maasoever Molen fietsroute. De fietsroute inclusief een boekje met alle wetenswaardigheden is beschikbaar in het winkeltje.
De Maasoever Molen Fietsroute is een aanvulling op de vele fietsmogelijkheden die in deze streek aangeboden worden. Met deze route wordt naast het mooie rivieren landschap, historische stadjes en monumentale panden een speciaal aspect onder de aandacht gebracht, namelijk de molens in het Maasland gebied, zowel aan de Brabantse als de Gelderse zijde van de Maas.
In het gebied staan verschillende type molens, zoals de stellingmolen, de standerdmolen en een speciale molen: de rosmolen. Elke molen heeft zijn eigen functie; de meest voorkomende is die van korenmolen, maar er is ook een “looimolen” voor het malen van eikenschors, of een karnmolen voor de zuivelbereiding. Eén molen heeft zich specifiek toegelegd op het malen van speltgraan, een oer graan dat de laatste jaren is herontdekt vanwege de goede eigenschappen voor de gezondheid. Er worden streekeigen producten van gemaakt zoals bakkersmeel, pannenkoekenmeel, speltbloem, spelt-bier en spelt-jenever. De eerste 3 producten worden ook in het winkeltje van de molen verkocht.
De fietstocht heeft echter nog veel meer te bieden. Het gebied is rijk aan vele monumentale gebouwen: zo is in de route opgenomen een prachtig en indrukwekkend kasteel in Hernen, een kasteelruïne in Batenburg en diverse kerken van Romaanse tot Barok stijl; ieder oeverwal dorp heeft wel een dergelijke kerk. Bijzonder is verder het stoomgemaal “De Tuut” in Appeltern. Verder zijn zeker vermeldenswaardig een 3 tal Maasstadjes met van oudsher stadrechten, vanwege hun historische betekenis, hun middeleeuwse stratenpatroon, karakteristieke bebouwing en hun vestingwerken patroon. In de 70er jaren is daarom ook door de toenmalige Minister van Cultuur aan Ravenstein, Batenburg en Megen het predicaat `Beschermd Stadsgezicht` toegekend. Landschappelijk heeft de tocht de fietser ook veel bieden: kronkelige dijken, boeiende rivieren, waterpartijen met hun eigen Flora en Fauna. Kortom, de Maasoever Molenfietsroute is een ontdekkingstocht door het prachtige Maasoever gebied waar de stilte weldadig aandoet!